På lærermenuen præsenteres undervisningsmaterialer og artikler medbeskrivelser, metoder og idéer om globale og interkulturelle emner. En del har vi selv udviklet, en del er overtaget fra bl.a. Mellemfolkeligt Samvirkes undervisningssider, EVAM samt Global.dk. Nogle er gamle materialer men vi har fornyet links og kun bibeholdt dem vi stadig finder inspirerende og anvendelige.

Noget materiale indgår i større samlinger, f.eks. Global Undervisning og Globale temaer til ungdomsuddannelserne. De ligger imidlertid også samlede under Materialesamlinger i lærermenuen.

Anvend søgefunktionen hvis du mangler bestemte emner etc.

Tema om Gadebørn

Dette materiale om gadebørn i forskellige lande kan benyttes til projektarbejde eller tematisk forløb i samfundsfag, geografi eller dansk.

Baggrund

Der findes forskellige slags gadebørn:

  • Børn, der lever på gaden, og hvis umiddelbare problemer er overlevelse og husly.
  • Børn, der i perioder er adskilt fra deres familier, og som har midlertidigt husly i f.eks.tomme huse.
  • Børn, der beholder kontakten med familien, men tilbringer nogle nætter og de fleste dage pågaderne på grund af fattigdom og overbefolkning eller på grund af seksuel udnyttelse eller andre former for misbrug i familien.
  • Børn, der overnatter på institutioner, og som opholder sig på gaden for at tjene penge, de kommer ofte fra et liv som hjemløse.

Det anslås, at der findes mindst 100 mio. børn, der lever som gadebørn i storbyer verden over.
40 mio. af gadebørnene findes i Latinamerika, 25-30 mio. i Asien, 10 mio. i Afrika, og resten over 10 mill findes i den rige del af verden. Hovedparten af alle gadebørn er drenge. I Europa lever titusindvis
af børn på gaderne især i de fattigste lande: I Rumænien er der 3.-5.000 gadebørn, i Rusland 2,5 millioner, og i Tyrkiet lyder et forsigtigt skøn på 10.000 børn. I USA, hvor forskellen mellem rige og fattige er enorm, er der også masser af gadebørn. Og selv i rigere lande som
f.eks. Danmark med mange sociale tilbud til børn, der har problemer, findes der gadebørn.

Image

Hvorfor findes der gadebørn?

Gadebørn havner ofte på gaden på grund af fattigdom og manglende muligheder hjemme.
For nogle gadebørn er livet på gaden en flugt fra familien, der er gået i opløsning, eller en flugt fra vold eller seksuelt misbrug i hjemmet. Andre gadebørn bor ikke på gaden men opholder sig der og tjener penge til familiens overlevelse ved at sælge varer på gaden. De opholder sig på gaden for at få tiden til at gå eller for at komme lidt væk fra et trangt hjem med mange familiemedlemmer. Mange børn i Afrika er blevet hjemløse efter forældrenes død af HIV og AIDs. I de fleste fattige lande har man ingen social forsorg og ingen myndigheder holder chek med børn, der bliver alene efter dødsfald eller rig/flugt/naturkatastrofer.
Få lande har et personnummersystem som det danske, så man slet ikke ved hvor mange der bor på en enkelt adresse eller hvor folk opholder sig efter flytning. Hvis ikke familie eller naboer hjælper børnene ender de på gaden.

I de fleste lande har gadebørnene øgenavne, som ofte er skældsord og nedsættende betegnelser.

  • I Colombia kaldes gadebørn for "gamines" (knægte) eller "chinches" (væggelus)
  • I Brasilien kaldes de "marginais" (kriminelle/marginale)
  • I Peru "pájaros fruteros" (frugtfugle)
  • I Vietnam "buidoi" (skraldebørn)
  • I Rwanda er øgenavnet "saligoman" (møgunger)
  • I Cameroun "moustiques" (moskitoer).

Materialer om gadebørn

 

Links:
Links:

www.una.dk er en skoleavis der handler om gadebørn i Guatemala

http://www.redbarnet.dk/ www.unicef.dk indeholder om gadebørn generelt under fakta og se om gadebørn i Odessa under Unicefs arbejdsområder.

www.dennisrk.dk indeholder informationer, opgaver og faktalink om gadebørn.

http://www.faktalink.dk/ indeholder mange henvisninger til informationer om gadebørn, diverse definitioner og forklaringer.

http://www.unite2help.org/dk/ indeholder en del artikler om bl.a. gadebørn i forskellige lande og den vold og kriminalitet, som følger med.

www.redbarnet.dk/aroundtheworld er en side om børns rettigheder. Læs om Habib fra Bangladesh, der er gadebarn.

www.casa-alianza.org/, er en side med mange oplysninger om gadebørn i Latinamerika. Siden er på engelsk.

www.streetschool.net/ er en side på engelsk om et gadebørnsprojekt i Guatemala.

Red Barnet støtter organisationen Edelac. Denne hjemmeside, www.redbarnet.dk/, informerer netop fra besøg hos gadebørn og Edelac i Quetzaltenango, Guatemala.

www.redcross.dk/filippinerne fortæller om gadebørn i Manila, Fillipinerne.

www.un.org/cyberschoolbus er en FN-side, hvor man kan sammenligne tal om gadebørn fra forskellige lande.

www.sjakket.dk, fortæller om et gadeprojektet på Nørrebro i København.

www.tjek-punkt.dk informerer om et projekt, der hjælper udsatte unge i København.

www.gaderummet.dk Et fristed for unge hjemløse i København.

www.udenfor.dk Projekt "Udenfor" laver opsøgende arbejde over for hjemløse. På siden kan du finde en række historier skrevet af medarbejdere fra projektet. De beskriver livet som hjemløs fra de hjemløses vinkel. Se også de hjemløses avis "Hus forbi", som sælges af hjemløse og som omhandler voksne hjemløses situation i Danmark.

 

Bøger:
Film:

Gadebørn og Gavtyve - Gadebørn i Honduras. Ulandskalendermateriale. Af Charlotte Blay ogCharlotte Henriksen. Maria og Belkis lever på gaden i Tegucigalpa, hovedstaden i Honduras. Det er et hårdt og farligt liv, hvor pigerne må stjæle for at overleve. Materialet rettersig mod 0.-7. klassetrin. Lærervejledningen indeholder faktamateriale samt forslag til emneforløb og aktiviteter. Lydbånd med teksten indtalt, dias, som kan købes, samt film/video.
1999 Danida (Distributør:Bech).

Børn og rettigheder – jagten på et godt liv. Af Klaus Rothstein, Torben Blankholm, Easy film og Red Barnet. I "Børn og rettigheder" møder du stærke børn fra Guatemala, Bangladesh, Kirgisistan, Uganda, Etiopien og Danmark. Blandt andet Habib, der lever på gaden i Bangladesh. Materialerne er fra 2003 og retter sig mod 6.-10.klassetrin og kan bruges til undervisning og projektopgaver i skolen.
De består af: Otte tv-programmer, elevbogen "Børn og rettigheder - jagten på et godt liv",
cd-rom med spil og info om børns rettigheder og Maria Montells sang "Børn har ret"samt separat lærervejledning (distribution www.alinea.dk) Se desuden www.redbarnet.dk/aroundtheworld

Trafficking af børn til Danmark. Af Red Barnet. Børn sælges til Danmark fra fattige lande for enten at deltage i kriminalitet, prostitution eller begge dele. Det viser en undersøgelse,som Red Barnet har udarbejdet. Rapporten er fra december 2003 og kan downloades på:Trafficking af børn til Danmark (dansk, PDF-format).

Børn på verdens gader af Grete Lyngsø og Freddie Kristiansen, International Børnesolidaritet 1996. Bog, om hvorfor der er gadebørn, og om, hvordan gadebørn lever bl.a. i Nicaragua. For 8.-10. klasse.

Børn til salg: Om fattige børn fra Bangladesh og deres barske virkelighed. Af Lotte Ladegaard. Bogen indeholder børns og unges egne fortællinger om fattigdom, slum, arbejde, menneskehandel, prostitution, samt øvrige overtrædelser af børnerettigheder i Bangladesh. Red Barnet, 1997.

Eddimer fra skraldebjerget og andre gadebørn i Manila. Af Charlotte Toft og Pia Eskildsen. I bogen møder vi fire børn, der bor og arbejder på en af verdens største lossepladser. Supplerende materiale på hjemmesiden www.redcross.dk/filippinerne Materialet retter sig mod 4.-7. klassetrin. Elevbog 36 sider, ill., lærervejledning 46 sider, plakat. Røde Kors 2002.

Spinkle håb. Oversat og redigeret af Jessy Regitze Mikkelsen.I bogen fortæller syv af verdens børn med deres egne ord om et liv, der adskiller sig meget fra Børnekonventionens smukke hensigtserklæringer, og om deres spinkle håb for en bedre fremtidMaterialet retter sig mod 4.-7. klassetrin. Bog, 54 sider, illustreret i farver. 2000 Red Barnet og UNICEF Danmark.

Må jeg se dine papirer? Frode Højer Pedersen (instruktør). Finn Brasen (fotograf). Renato er et af Brasiliens tusindvis af gadebørn. Hans hjem er et fortov på gaden. Her bor han sammen med sin bedstemor og onkel. Renatos største drøm er at komme i skole.Videoen retter sig mod 8.-10. klassetrin. VHS. 30 min. Udgivelsesår: 2000, UNICEF Danmark.

www.salaam.dk har under temaet de udsatte børn samlet en række film om børn der lever på kanten af samfundet bl.a. om gadebørn i filmen Bilu og João følger vi i en dag to børn, som går rundt og samler genbrugeligt affald i São Paulos gader. Børnene udviser stor kreativitet i deres iver for at tjene til føden.

http://www.spormedia.dk/steps/5ung/ung.html her ligger filmen Ung fremtid om børn og unge på gaden i Lusaka i Zambia. Her har HIV og AIDS bl.a bragt mange på gaden. På Spormedia ligger også information om filmen og det sydlige Afrikalinks.

Gadebørn og gavtyve.Filmen fortæller historien om Belkis og Maria, der for fem år siden kom til børnehjemmet Casa Alianza, efter at have levet på gaden som gadebørn. Filmens fortæller og seerens guide er danske Rebecca på syv år, der bor i Honduras. Læs mere om filmen osom Folkekirkens Nødhjælp har lavet og formidler. http://www.noedhjaelp.dk

"Ali Zaoua" er en marokkansk film om gadebørn i Casablanca. Siden sin premiere i 2000 har filmen vundet en lang række priser - bl.a. voksenjuryens hovedpris på BUSTER Københavns Internationale Børnefilmfestival i 2002. Det er en film, som har en dokumentarisk ægthed i sin skildring af gadebørnenes liv - samtidig med at den formår at fortælle sin historie i et flot, glidende filmsprog med smukke bredformat-billeder. Det er således en film, der både lægger op til diskussioner om børns vilkår og samfundsforhold og til analyser af filmsprog og fortælleformer se mere på www.dfi.dk

 

 

 

 En privat hjemmeside, hvor der er samlet meget information om gadebørn ses her: http://www.schjerning.com/gadeboern.htm#afs1