Global Undervisning nr. 24 (2005)

Køn, krop og kærlighed: 

- Love jorden rundt

Materialeliste 7.-10. klasse

Bog
Spil og leg
Charlotte Romlund Hansen og Anette Mørch (red.)
Mange forskellige lege til børn i alle aldre. I afsnittene om lege fra andre lande, spil, kommunikations-, teatersports- og underholdnings- lege kan man finde lege som er velegnede til unge.
KFUK-spejderne i Danmark 1995. 178 sider. Bestilling: www.butikfryd.dk/shop

Bog
Legehåndbogen
Leif Ærø (red.)
Udførligt beskrevet lege, nogle af dem vil kunne tilpasses unge ved at gøre dem lidt sværere eller ændre lidt i dem.
Viborg-Seminariet, Forlaget PUC 2001. 142 sider. Bestilling: Viborg-seminariets butik

Kombineret materiale
Sex på spil

Fakta om unge, prævention og sexsygdomme
Af Casper Aaen og Bjarne Rasmussen
Sex på spil kombinerer konkurrence, humor og drama i en dyst på viden om unges adfærd og seksualitet. Spillet er et let tilgængeligt arbejdsredskab med nye undervisningsmuligheder.
Forebyggelsessekretariatet 2002. 60 ark. Spiralryg. 50 kr. + forsendelse. Bestilling: tlf.: 3821 3070. (DC-nr.: 61.37)

Kombineret materiale
Love jorden rundt
Quiz-spil for unge om køn, krop og kærlighed. Supplerende hefter til elever og lærer.
Nyt undervisningsmateriale til 7.-10. klasse som på en underholdende og uhøjtidelig måde hjælper lærer og elever i gang med et til tider svært emne som kærlighed og seksualitet. Det sætter fokus på unges forhold til køn, krop, kærlighed og seksualitet kloden rundt.
  Indeholder et quiz-spil (spørgsmålskort, spillebrikker og -regler), ungdomsmagasinet ZAPP jorden rundt (temanummeret Hormoner i kaos) og et inspirationshefte til lærere, Køn, krop og kærlighed (dette nummer af Global Undervisning nr. 24).
  Quiz-spillet går ud på at fire-seks spillere ved hjælp af kort og brikker skal forelske sig i en spilperson og score den udkårne vha. scoretrick. Undervejs skal de besvare spørgsmål om kærlighed og sex.
  Spillet er tilrettelagt for 7.-10 klasse som en revideret udgave af materialet Love jorden rundt der i 2002 blev udgivet til ungdomsklubber af Dansk Ungdoms Fællesråd og Ungdomsringen. Spillet er udviklet af Dansk Spil Design og Dansk Ungdoms Fællesråd.
Mellemfolkeligt Samvirke 2005. Materialekuffert med spilbrikker, spørgsmålskort, spilleregler, inspirationshefte til lærere (Global Undervisning nr. 24) og 5 stk. temanummer af magasinet ZAPP jorden rundt Hormoner i kaos. Pris: 198 kr. Bestilling: Tlf.: 7731 0000.

Kombineret materiale
Ung mellem liv og hiv
– Om unge i Uganda
Af Sidsel Monrad, Nina Boel og Astrid Boel
Hefte med interviews, korte artikler og fakta. Den engelsksprogede avis Straight Talk fra Uganda sætter fokus på temaet ‘Sugar Daddies and Mummies’. It-delen giver mulighed for fordybelse i udvalgte emner på forskellige niveauer.
Kvindernes U-landsudvalg 2000. Hefte 44 sider, ill. + engelsksproget temaavis (4 s. ill.) + it-del på www.kulu.dk. 1 stk. 20 kr., 15 stk. 75 kr., 30 stk. 100 kr., 50 stk. 150 kr. (DC-nr. 30.1664)

Bog 
Ung kærlighed
Nyttig og nænsom viden om krop og sex
Af Ann Mari Urwald
Den første bog til seksualundervisning for unge med anden etnisk baggrund end dansk. Fakta om krop og sex med billeder som ikke er anmassende, suppleret med historier, cases, brevkasseråd og lærervejledning.
Forlaget LM 2003. 164 sider, ill. 158 kr. Bestilling: tlf.: 3538 1970

Bog
Hormoner i kaos!
ZAPP jorden rundt nr. 5, 2001
Bettina Gram (red.)
ZAPP tager temperaturen på unges forhold til kærlighed og sex rundt om i verden. Fakta og ideer til undervisningen på www.zapp.dk
Mellemfolkeligt Samvirke 2001. 40 sider, ill. 1 stk. 15 kr., 15 stk. 120 kr., 25 stk. 150 kr. (DC-nr. 30.177)

Bog
Piger
ZAPP jorden rundt nr. 2, 2000
Ulrik T. Skafte , Tanya Stewart (red.)
Indvandrerpiger kommer til orde og fortæller åbent om deres liv, deres drømme og deres forestillinger om kærlighed og venskaber.
Mellemfolkeligt Samvirke 2000. 40 sider, ill. Se priser ovenfor. (DC-nr. 30.1645)

Bog
UNG-bladet
Artikler om alt fra idrætsskader til sex og prævention. Bladet udkommer fire gange årligt og sendes gratis til bl.a. elever i 8.-10. klasse. Læs mere på www.ung-bladet.dk.
Udgives af Komiteen for Sundhedsoplysning, www.sundkom.dk

Internet
Seksualundervisning
Et godt supplement til seksualundervisningen i 7.-8. klasse. Indbydende site der indeholder gode informationer om bl.a. prævention, sexsygdomme, onani, homoseksualitet og ‘den første gang’. Desuden nyttige links, en side med humor og en quiz.
Vokslev Friskole 2002. Siden kan frit benyttes.

Video
Habibti, min elskede
Pernille Fischer Christensen
Zahra er studerende og lever et omhyggeligt arrangeret dobbeltliv mellem sin muslimske familie og sin danske kæreste, Mads. Da Zahra bliver gravid, afsløres hendes forhold, og hun forstødes af sin elskede far. Filmen vandt prisen Bedste Novellefilm på Odense Filmfestival 2002.
Nimbus Film Productions ApS, 2002. 30 min. Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år. Bestilling: dfi@dfi.dk. (DC-nr. 77.7)

Video
Små stemmer
– Rettigheder - også for piger i Tanzania
Jan Kjær
Piger fra Tanzania fortæller åbenhjertigt om deres liv – skolegang, arbejde, kærlighed, familie, traditioner, rettigheder og pligter. Mød fx Bernadetta der blev mor som 15-årig.
Kuleana og Mellemfolkeligt Samvirke 1998. VHS, 23 min. Dansk tale og danske undertekster. 150 kr. Bestilling: Mellemfolkeligt Samvirke (DC-nr. 30.1664)

Internet
Knækkede vinger
– pigemødre i Uganda
Gertrud Bjørning
Maria og Naiga fortæller om deres liv efter at de begge blev gravide som 15-årige. De blev forladt af kæresten og må klare sig alene. Knap halvdelen af alle piger i Uganda bliver gravide før de fylder 18 år. Pigemødrene bliver ofte voldtaget eller lokket til sex.
Dialog Film og Red Barnet 2001. VHS, 18 min. Engelsk med danske undertekster. 1 stk. 110 kr. Bestilling: www.redbarnet.dk

Internet
Den eneste ene
Undervisningstilbud om kærlighed og arrangerede ægteskaber fra Nationalmuseets skoletjeneste, fra 7. klasse til gymnasiet og HF. Målet er at give eleverne en indsigt i og forståelse for hvordan folk i andre kulturer finder deres ægtefælle. Elevhefte og lærervejledning på www.nationalmuseet.dk (under Undervisning).
Nationalmuseet.

Video
The Moment
Siyabonga Makhatini
Kortfilm om aids i Sydafrika i dokumentarfilmserien Steps for the Future (www.steps.co.za). Ni sydafrikanere repræsenterende alle racer, køn og aldersgrupper fortæller om deres forførelsesstrategier og timingen for hvornår kondomet skal tages på! Velegnet fra 9. klasse.
Produceret af Curious Pictures, Day Zero Film and Video og YLE Productions, Sydafrika 2001. VHS 9 min. Zulu tale med engelske undertekster. Udlånes tidligere gratis fra MS Biblioteket: Mellemfolkeligt Samvirke

Video
East is East
Damien O’Donnell
Spillefilm om en familie fra den lavere middelklasse i 1970’erne i Manchester, Storbritannien. Familien består af en pakistansk far og en engelsk mor og deres syv børn. Historien handler om hvad der sker når to kulturer kolliderer inden for en familie, er hylende morsom og samtidig meget hjerteskærende.
UK 2000. 96 minutter. Fås på VHS eller dvd. Tilladt for alle over 11 år. Med engelsk tale og danske undertekster. Til filmen har Det Danske Filminstitut i 2000 udarbejdet et undervisningsmateriale til 8.-10. klasse på www.dfi.dk/dfi/undervisning/east

Video
Jalla Jalla
Josef Fares
Hovedpersonerne i spillefilmen er to unge fyre, svenske Måns og libanesiske Roro. De har hver deres problemer at slås med – impotens, kæreste- og familieproblemer, selvtillid, kultur- og generationskløfter og meget mere.
Sverige 2001. 88 minutter. Fås på VHS eller dvd. Tilladt for børn over 11 år. Med svensk tale og danske undertekster. Til filmen har Det Danske Filminstitut i 2001 udarbejdet et undervisningsmateriale til 8.-10. klasse på www.dfi.dk/dfi/undervisning/jallajalla


Aktuelt emne:
Introduktion

Undervisningsideer:
7.-10. klasse

Materialer og links:
7.-10. klasse
Læreren